Google

26 Nisan 2008 Cumartesi

Mavi Mavi Sevdim Seni


Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben.
Kalbim şimdi bir sokak çocuğu
Kelebekleri göç etti gönlümün
Issızlaştı hayat sanki
Sanki, sabahı eksik şiirlerimin.
Sanki, gecesi hep kanayan bir yara
Ve sanki, artık hep kanayacak...
Ağlanacak bir aşkın kıyısına vurduysa gözlerim
Çare yok, ağlayacak.
Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben.
Kapıları kendime ben açamadım
Ya da yanlış saatlerde bekledim gelmeni
Düşünüyorum da sen gideli ne çok yalnızım..
Sarmaşık aşkın sarısında kaldım, sarılamadım.
Savunamadım seni kimselere
Anlatamadım seni kimselere
Kimsesiz kaldım,En çok da sensiz...
Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben..
Sana uyumak,Sana uyanmaktı hayat.
Sıratını geçtim yaşarken korkmadan
Korkumu geçtim cesaretle, ihanetle
Berduş bir yalan masumiyeti öptüm bile bile
Tek sen gitme diye
Sonbahar oldum yaprak yaprak
Ağaç oldum köklerimi unutarak
Tesellisiz bir geceye fırlatıldım
Kalbimi dar kafese kapatarak
İçimdeki bir kanarya
Hiç susmadan ağlayacak
Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben.
Yakamozlarında yıkadım sevdamı çırılçıplak
Seni sevdiğimi bağırdım mehtabına
Beyazında akladım bulutunun
Mavi mavi sevdim seni içim kan ağlayarak
Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben.
Anlattıkça kış vuruyor satırlarıma
Anlattıkça üşüyor, anlattıkça ısınıyor yüreğim.
Bugün sardunyalarım da açmadı
Belki de küskün renklere
Ellerimde günah gibi yaşayamadıklarım
Sensiz soluyorum anlayacağın
Mavi mavi ölüyorum
Duyuyor musun, orada mısın,
Var mısın, yok musun?
Bir tek şeyi unutma!
Seni sevdim ben.
Yanarak, yıkılarak
Aklıma her geldiğinde ağlayarak....

Naşide Göktürk

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ


Üzüm Çekirdeği (Vitis vinifera); bioflavonoidlerin proanthocyanidin adlı benzersiz bir tipini içerir. Bu çok özel bioflavonoid keşfedilen en kuvvetli doğal antioksidan' lardan biridir. Antioksidanlar en etkin anti-aging (yaşlanmayı geciktirme) gereçlerinden biridir Antioksidanların yardımı ile hastalıkların oluşumu önlenebilir, hormonal denge korunabilir, yaşlanma süreci geciktirilebilir. Bu da üzüm çekirdeğinin önemini ortaya koymaktadır. Üzüm çekirdeği antioksidan olmasının yanı sıra bağ dokusunu güçlendirir. Cildi daha sıkı ve elastiki yapar. Yaşlılık lekelerinin tedavisinde yararlıdır. Daha az kırışıklığa neden olan kan damarlarının genişlemesi ve kasları rahatlatma konusunda etkilidir. Üzüm çekirdeği yüzde 90 PCO (Proanthocyandin) içermektedir. PCO ekstresi son derece geniş farmakolojik aktivite göstermektedir. Alerjilerin ve saman nezlesinin bitkisel tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Enzim dejenerasyonuna karşı immun hücrelerin korunmasında, immün sistem (bağışıklık sistemi) ve dolaşım fonksiyonlarını desteklemede ve uygun cilt hastalıklarında besin takviyesi olarak üzüm çekirdeği kullanılmaktadır.Üzüm çekirdeği ekstresi, artrit ve alerjiler gibi yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan bir anti-iltihapsaldır. Artrit durumunda serbest radikal hasarın, bu hastalığa eşlik eden eklem ağrısında ve şişmelerde payı vardır. Üzüm çekirdeği ekstresi, hücre zarlarını güçlendirir ve hücreleri oksidatif hasardan korur. Serbest radikaller hücre ve dokulara oksidatif zarar verirler. Serbest radikallerin neden olduğu zarar, en basit anlamda yaşlanma olarak tanımladığımız şeydir. Serbest radikallerden uygun şekilde korunmazsanız, çok daha hızlı yaşlanırsınız, eklemlerde bükülme zorluğu ve cilt sarkması da hızlanır. Serbest radikallerin zararı ayrıca, yaşlanmayla birlikte gelen artrit (mafsal-eklem iltihabı), alerji, dolaşım bozuklukları, şeker hastalığı, karaciğer sirozu, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı gibi dejeneratif hastalıklarda da rol oynar.



Üzüm çekirdeği, güçlü bir antioksidan ve serbest radikal temizleyicisidir. Serbest radikaller, normal hücrelere saldırabilen, onları harap eden ya da mutasyona uğratan dengesiz oksijen molekülleridir. Serbest radikal hasar, kansere eşlik eden bir çeşit hücre büyümesine yol açabilir. Bu anlamda üzüm çekirdeği iyi bir kanser savaşcısıdır. C vitamini kendi başına güçlü birantioksidandır fakat çalışmalar üzüm çekirdeği ekstresi gibi proanthocyanidinlerle birlikte çok daha etkili olabileceğini öne sürer. Gerçekte Japonya' da Nagazaki Üniversitesi araştırmacılarına göre test tüpü çalışmaları, üzüm çekirdeği ekstresindeki bioflavonoidlerin C vitamininden daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu göstermiştir.(Referans9). Bazı çalışmalar üzüm çekirdeği ekstresi gibi antioksidanların, arterlerde plak ya da yağ birikimlerinin oluşmasına katkıda bulunabilecek düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) ya da "kötü kolesterol" gibi kan lipitlerinin oksidasyonunu önleyebileceğini doğrulamıştır. Bu özelliği ile üzüm çekirdeği kalp sağlığımızın korunmasında önemlidir.



Kılcal damarlar, serbest radikal hasar tarafından kolayca harap edilebilecek minik kan damarlarıdır. Ek olarak hücreler yaşlanırken, kolajen (Collagen: Kılcal hücreler de dahil hücrelerin onarımında ve büyümesinde önemli olan bir protein lifi) kaybeder. Zayıflayan kılcal damarlar, kolay morarmaya ve varis geliştirmeye yatkın hale gelir. Üzüm çekirdeği ekstresi, kılcal damarları güçlendirmeye iki şekilde yardım eder. Üzüm çekirdeği ekstresi, serbest radikal saldırıdan koruyarak kılcal damarların zayıflamasını önlemeye yardım edebilir. Ayrıca C vitamini kolajenin üretimi için gerekli olduğundan ve üzüm çekirdeği ekstresi C vitamininin performansını geliştirdiğinden dolayı kolajen üretimi ile de ilgilidir. Üzüm çekirdeği ekstresi, artrit ve alerjiler gibi yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan bir anti-iltihapsaldır. Birçok bioflavonoid, iltihaplanmayı teşvik eden bazı enzimlerin salınımını baskılar. Artrit durumunda serbest radikal hasarın, bu hastalığa eşlik eden eklem ağrısında ve şişmelerde payı vardır. Bu özellikleri ile de üzüm çekirdeği sağlıklı kan dolaşımı konusunda önemlidir.

REZENE ÇAYI

Rezene tohum ve köklerinden iki tutam dövülerek ezilir. Bir tutam gelincik, yarımşar tutam civanperçemi ve kurutulmuş ka­yısı yaprağı suda kaynatılır. Hazırlanan şifalı çay şeker ile tatlan­dırılarak yemeklerden sonra bir bardak içilir.

“Soğuktan ileri gelen mesane ve böbrek ağrılarında, mide ve bağırsaklardaki gazları dışarı atmada Rezene Çayının etkin yararlan vardır. Aynı zamanda damar sertliği ve mesane taşlarının eri­tilmesinde de yarar sağlar.”

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN

Anne sütünü arttırmak için ne Yapabilirim?
Beslenmenize dikkat etmek, bol sıvı gıdalar almak, her beslenmede bebeğin en son bıraktığı göğüsten emzirmeye başlamak, sık sık emzirmek, anne sütünün artmasında yardımcı olur. Ayrıca yorgunluk ve strestende uzak olmak gereklidir.

ELMA ÇAYI

İçinde bulunan mineral tuzlar sayesinde idrar sökücü ve kanı temizleyici özelliği vardır. Ayrıca ürik asite ve romatizmalara karşı güçlendiricidir. Vitaminler ve mineral tuzlar aynı zamanda enerji ve tazelik verir. A vitamininin varlığı solunum yollarını, sinir sistemini, kan damarlarını ve cildi sağlıklı tutar. Organik asitler sayesinde hem midenin çalışma düzeni hızlanır, hem de gastrite karşı mücadele verilir. İçindeki kükürt ve tanin sayesinde dezenfektandır ve bakterilere karşı korur. Sindirimi kolaylaştırdığı gibi kalbi de güçlendirir..

25 Nisan 2008 Cuma

SİGARA İÇEN BAYANLAR DİKKAT!!!

Kadın sigara kullanıcılarının erkeklere göre daha fazla risk taşıdıkları belirlendi.

Çin’de yapılan bir araştırma, sigara içen kadınlarda, amfizem ve kronik bronşit gibi akciğer hastalıkları görülmesi riskinin erkeklere göre daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Nanjing Tıp Üniversitesi’nden Dr. Fei Xu, akciğer hastalıklarının Çin’de ikinci sıradaki ölüm nedeni olduğunu kaydetti.

Araştırma kapsamında çeşitli akciğer hastalıkları olan 1743 kişi ile aynı sayıdaki sağlıklı insanın verileri karşılaştırmalı olarak incelendi. Araştırmada, incelenen erkeklerin yüzde 50’sinden fazlasının, kadınların ise yüzde 5,3’ünün sigara içtiği kaydedildi.

Araştırmada, az sayıda sigara içenlerdeki hastalık riskinin yüzde 40, orta dereceli içicilerde yüzde 55, ağır içicilerde ise yüzde 77 daha fazla olduğu saptandı.

Kadın sigara kullanıcılarının ise erkeklere göre yüzde 20 daha fazla risk taşıdıkları belirlendi. Bilimadamları, hastalık riskinin kadınlarda fazla olmasının nedeninin henüz bilimsel olarak ispatlanmış bir nedeni olmadığını belirttiler.

ENDER SARAÇ

Ayurveda Uzmanı ve Aile Hekimi Dr. Ender Saraç “Zerdeçal, nane ve yeşil elma kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilir, açlık hissinizi bastırabilirsiniz” Ayurveda Uzmanı (Yaşam Bilgisi) Dr. Ender Saraç, kilolu insanların vücut tiplerine göre beslenerek zayıflamaları gerektiğini söylüyor. Bu konuda “Sağlıklı Zayıflamanın Sırları” adlı bir de kitap yazan Dr. Saraç, bilinçsiz diyet uygulamalarının zararına dikkat çekiyor.

Kalori hesabına dayalı, kısa süreli, klasik diyetlerin handikapları neler?
Artık devir sadece kalori hesabına dayalı klasik diyetle zayıflama devrini geçti. Beden tipinize uygun, yaşa, cinsiyete uygun, mevsime uygun ve yaşamsal özelliklerinize uygun
sağlıklı ve bilinçli doğal beslenme var artık. Çünkü sadece kalori hesabına dayalı diyetlerle zayıflıyorsunuz ama sonra verdiğiniz kiloları fazlasıyla geri alıyorsunuz.

Siz hastalarınıza kilo verdirmek için beden tiplerinden yola
çıkıyorsunuz. Bunu biraz açıklar mısınız?
Standart diyetleri doğru bulmuyorum ben. Uzmanlık alanım olan Ayurvedaya göre, belli beden tipleri var. Mesela birçok insan “Ender bey, bütün günü aç geçiriyorum, sadece salata yiyorum, bir türlü zayıflayamıyorum” diye geliyor bana. Yediklerine ve vücut tipine bir bakıyorsunuz; aslında tere, roka gibi yeşil salataları hiç yememesi gerekiyor. Yani aç
kalıyor ama vücut tipine uygun olan gıdaları yemediği için zayıflayamıyor. Halbuki, doğru bir sisteme geçtiğinizde, tıkır tıkır, sağlıklı bir şekilde kilo vermeye ve sağlığına kavuşmaya başlıyor.

Sizce zayıflama konusunda yaptığımız en önemli yanlış hangisi?
Zayıflama işi biraz disiplin ister. Türk toplumundaki en büyük problem ise, disiplin eksikliği. Diyetleri nisan mayıs aylarında, iki aylık bir heves şeklinde yapıyoruz. Ondan sonra uzun kollu, kat kat giyilmeye başlandığı anda, olayı rafa kaldırıyoruz. Ve sonra
tekrar dengemiz bozuluyor. Doğru yaşam biçimini edinmez veya doğru beslenme felsefesini benimsemezseniz, en iyi diyetisyenlere, en iyi doktorlara, merkezlere bile gelinse, bir yere kadar işe yarar. Şunu kabul etmek gerek: İki ay çok yoğun diyet yapıp, bıkıp, yorgun düşmek yerine, yılın 12 ayına daha az kurallı, doğru, boğucu olmayan
bir yaşam biçimi ve doğru beslenme felsefesi şeklinde yaymak daha sağlıklı.

Sadece bilinçli beslenme yeterli mi?
Bilinçli beslenme işin en önemli ayağıdır. Fakat sadece doğru beslenmeyle olmaz; mutlaka düzenli egzersiz de gerekir. Şok diyetler, açlık rejimleri, zamana karşı yarışan diyetler, tek gıda rejimleri, 10 gün lahana çorbası, karpuz diyeti, karbonhidrat diyeti, sadece protein diyeti, bütün bunlar yanlış. Dengeli beslenilmeli. Ama sadece bilinçli diyetle de olmaz, düzenli egzersiz, yürüyüş yapılmalı. Haftada üç- dört gün,
bir buçuk saat civarında orta sporlar; mesela tempolu yürüyüş, hafif koşu, fitness, aerobik, yüzme, neden zevk alınıyorsa, o spor
yapılmalı.

Spor yapılan saatin herhangi bir önemi var mı?
Evet, var. Ayurvedaya göre, sabah 6 ile 10 ya da 18.00 ile 22.00 saatleri arasında daha çok yağ yakıyoruz. Çünkü bunlar Ayurveda’ya göre vücudun ‘kapha’ saatleri, yani daha çok biriktirme, yağlanma saatleri. Bu saatlerde metabolizmayı ısıttığınızda daha iyi sonuç alınıyor. Egzersizden bıkmamaya çalışın. Çılgınca egzersiz yapmayın, sporu zamana yayın. Çok ağır egzersiz ve çok ağır spor yanlış. Çünkü vücudu hem çok aç olmak savunmaya sokar, hem de aşırı ağır egzersizler savunmaya sokar. Çünkü vücut bunları bir tehdit olarak ele alır. Bu nedenle, mutlaka düzenli yapılan egzersizlere ağırlık vermek lazım.

Sizce zayıflamanın en önemli kriteri nedir?
En önemli şey, bu fikre hazır ve zayıflamaya kararlı olmak. Bana zayıflamaya gelenlere, ilk önce şunu soruyorum: “Hazır mısınız, kararlı mısınız?” Eğer gerçekten hazırsanız ve kararlıysanız bu işe başlayın. Şişmanlıkta şöyle bir şey saptıyorum: İnsanın sinir
sistemine bir virüs bulaşmış gibi oluyor, bilgisayar virüsü gibi… Bu virüs sizin kilo vermeniz için gerekli olan doğru davranış, beslenme ve hareket alışkanlıklarınızı olumsuz etkiliyor. “Boş ver şimdi yürüme, sonra yürürsün”, “Bu çikolatalı kek çok güzel; bir
dilim daha ye” gibi uyaranları gönderiyor adeta. Onun için ilk başta bu virüsleri silmek lazım.

Zayıflamaya karar verenlere destek olacak, cesaretlerini artıracak destek yöntemler de var mı?
Evet, bitki çayları, doğal ve bitkisel zayıflama preparatları…

Doğal bitki özlü çayların hepsi zayıflama sürecinde tüketilebilir mi?
Piyasada tanınmış firmaların hazırladıkları form çaylarının formülleri güzel. Günde iki-üç fincan içilebilir. Birkaç hafta içip, ondan sonra ara vermek gerekir. Bunun dışında, mesela gazımız varsa rezene çayı, iştahımız çok fazlaysa ıhlamur çayı, sindirimimiz zayıfsa zencefil çayı, hormon krizlerinden dolayı daha çok yiyorsak adaçayı, metabolizmayı canlandırmak için yeşil çay, bağırsakları çalıştırmak için sinameki çayı, şekerimiz çok yüksekse kekik çayı gibi bitkisel çayları tüketebiliriz.

Diyetlerde baharatların yeri nedir?
Baharatlar çok önemli. Mesela zencefil yağları yakar, zerdeçal karaciğerden toksin attırır,
biberiye iyi bir antioksidandır, kekik şekeri düşürür, sarmısak zayıflamaya yardımcı olur. Bir de özel ayurveda tabletleri var. Bunlar, zayıflamaya yardımcı, yan etki oranı son derece düşük olan, güvenilir doğal preparatlar. Bu tabletler de metabolizmayı
canlandırıyor, aynı zamanda kişinin incelmesine ve iştahının azalmasına katkıda bulunuyor.

Kişi zayıflamak istiyor, öğün saati değil ama çok acıktı. Açlığını bastırmak için yapabileceği bir şey var mı?
İştahı azaltan ve zayıflamaya yardımcı bir ipucu şudur: Zerdeçal, nane ve yeşil elma
kokularını günde 25-30 kere derin derin içinize çekerek, iştah merkezini rahatlatabilirsiniz.

Bu karışım tokluk hissi mi yaratıyor?
İştah merkezini sakinleştiriyor. Almanya’da yapılan bir araştırmada yeşil elma ve nane koklayan kişilerin, (bunların aromatik yağları da olabilir) daha hızlı kilo verdiği saptanmış

24 Nisan 2008 Perşembe

TÜRKÇE – LATİNCE BİTKİ İSİMLERİ



TÜRKÇE – LATİNCE BİTKİ İSİMLERİ

 ABANOZ AĞACI
Lignum ebeni
 ABDESBOZAN OTU
Pimpinella Saxisfrage
 ACI AĞAÇ
Lignum quassiae
 ACI BAKLA
Lutipinus termis
 ADAÇAYI
Folium salviae officinalis
 ACI KAVUN
Citrullus colocynthis
 ADAM OTU KÖKÜ
Mandragora autumnalis
 ADASOĞANI
Bulbus scillae albus
 AHLAT
Piraster pirus pirus elaegri folium
 AHUDUDU
Rubus İdaeus
 AKDİKEN
Fructus Rhammi cathartiki merturi
 AKASYA AĞACI
Robinia Pseudoacacio
 AKYILDIZ SOĞANI
Bulbus ornithogaii
 AHIRI KAHRA
Pyretre

 ALIÇ MEYVESİ
Crataegus azarolu
 ALMAN PAPATYASI
Flos chamomillae romanae
 ALTIN OT
Herba ceterachi
 ALTINBAŞAK OTU
Solidago officinalis
 AMBER AĞACI
Crotan Elutaria
 AMBER-KATI AMBER
Ambra Grisea
 ANASON
Fructus Anisi Vulgaris
 ANDIZ KÖKÜ,AĞACI
Radix helinii
 ANTEP FISTIĞI
Pistacia vera ,pistachio
 ANZAROT
Sorcocolla
 ARAROT
Arrow -root
 ARDIÇ
Fructus juniperi
 ARDIÇ KATRANI
Juniperus oxycesrus
 ARISÜTÜ
Royal jell
 ARPA
Semen hordei
 ARMUT
Pirus communis
 ASLAN PENÇESİ
Alchemillâ vulgaris
 ASPİR
Flos carthami
 ASMA
Vitis vinifera
 AT KESTANESİ
Aesculus hippocastanum
 AVOKADO
Fructus Perseae Gratissimae
 AT KUYRUĞU
Herba equiseti
 AY ÇİÇEĞİ
Helianhus Annuus
 AYNİ SEFA ÇİÇEĞİ
Calendula Officinalis
 AYI KULAĞI
Aster tripolium
 AYI FINDIĞI
Semen styrax officinale
 AVŞAN OTU
Mentha pulegium
 AYRIK OTU VE KÖKÜ
Rhizoma Graminis
 AYVA
Cydonia vugaris
 BADEM AĞACI
Amygdolus Communis
 BAHÇE ŞEBBOYU
Motthiola incanaciu oferae
 BAĞ SARMAŞIĞI
Convol vulus arvensis

 BAL
Mel
 BAKLA
Virus, vicia-faba,feve
 BALDIRI KARA
Adianthum capillus veneris
 BALDIRAN OTU
Conium maculatum
 BALIK OTU
Fructus cocculi indici
 BALLIBABA ÇİÇEĞİ
Lamium Album
 BAYIR TURBU
Sochlearia Armoracia
 BAMYA
Esculentus
 BAMYA ÇİÇEĞİ
Flos hibisci
 BAN OTU
Folium hyoscymai nigri
 BEHMEN
Behen (panais)
 BESBASE
Macis, Myristica frangrans
 BEŞ PARMAK OTU
Potentilla tormentilla
 BERGAMOT
Citrus bergamia
 BEZELYE
Lathyrus sativus,pisum sativum
 BİBER
Copsium annuum
 BİBERİYE
Folium Rosmarini
 BİT OTU
Semen sabadillae
 BİRA MAYASI
Faex medicinalis
 BOY OTU
Semen foenu graeci
 BORU ÇİÇEĞİ
Datura metal
 BROKOLİ
 BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI
Rubus fructicosus
 BÖRÜLCE
Vigna sinensiş, cowpea
 BUĞDAY
Tricutum vulgare, Wheat
 BURÇAK
Lathyrus, Common vetch
 CEVİZ YAPRAĞI
Juglans regia
 CİĞER OTU
Pulmonaria officinalis
 CİVAN PERÇEMİ
Millefoliii
 ÇADIR UŞAĞI
Gummi Ammoniacum
 ÇAM AĞACI
Pinus nigra
 ÇAKAL ERİĞİ
Prunus spinosa
 ÇAM FISTIĞI
Pinus Nigra
 ÇAKŞIR OTU
Ferula meifolia
 ÇAY-ÇAY YAPRAĞI
Folium theae nigrae
 ÇAVDAR
Semen Secalis
 ÇEMEN
Trigonella foerum
 CENTİYANE KÖKÜ
Gentiana Lutea
 ÇINAR AĞACI
Blatanus ,Orientolis,plane
 ÇİLEK
Fragaria recsa
 ÇİTLENBİK
Çeltis australis
 ÇİĞDEM
Bulbus croci
 ÇİRİŞ KÖKÜ
Radix eremuri
 ÇEKEM
Fructus viscialbi
 ÇOBAN ÇANTASI
Capsella bursa, Pastoris
 ÇOBAN PÜSKÜLÜ
İlex aquigolium
 ÇÖPLEME KUNDUZİYE
Rhizoma Veratri Albi
 ÇÖPCİNİ
Sımılax china
 ÇÖREK OTU
Semen Niggelle
 ÇÖVEN KÖKÜ
Radix sapanariae albee
 ÇUHA ÇİÇEĞİ
Radix primulae
 DAMLA SAKIZ
Pistocia letincus mastica
 DAĞ ÇAYI
Stacia Stchys pholomis
 DARI
Fructus millii semen milii
 DARI FÜLFÜL
Fructus piperis lognum
 DEFNE AĞACI
Folium lavri
 DEMİRDİKENİ
Fructus trubuli
 DEMİR HİNDİ
Pulpa tamarindorum
 DENİZ KADAYIFI
Carrageen
 DERE OTU
Fructus anelthi
 DEVEDİKENİ
Hercabardui cardui mariae
 DEVE TABANI
Phila dentron
 DİŞ OTU
Fructus ammiunisnagae
 DIŞBUDAK AĞACI
Fraxinun Excelsior
 DULAVRAT OTU
Radix lappae
 DOMATES
Lycopersicon scula enthum tomato
 DUT AĞACI
Fructus mori nigri
 DUVAR SARMAŞIĞI
Herba hederae helicus
 DÜĞÜN ÇİÇEĞİ
Rununculus Fıcaria
 EBEGÜMECİ
Folium malvae
 EĞİR KÖKÜ
Rhizoma calami Aromatik
 ELMA
Pyrus mulus Arpple
 ENGİNAR
Foliüm cynarae scolymi
 ERİK AĞACI MEYVESİ
Fructus pruni domesticae
 EĞRELTİOTU
Rhizoma ficilis maris
 FASULYE
Phaseolus vulgaris
 FESLEĞEN
Herba Basilici
 FINDIK
Folium corgli
 FRENK ÜZÜMÜ
Fructus Ribisnigri
 FUNDA YAPRAĞI
Herba ericae
 GELİNCİK ÇİCEĞİ
Flos rhoedaos
 GİLA BURU
Fructus viburni opuli

 GİNSENG
Radix cinseng
 GÖZ OTU
Pavania Arabica
 GREYFURT
Citrus grandis
 GÜL
Flos rosae
 GÜNLÜK AĞACI SAKIZI
Olibanum gummi
 GÜZEL AVRATOTU
Folium Belladannae
 HANIMELİ
Lonicera capri folium
 HALİLE
Fructus myrobalani
 HARDAL TOHUMU
Sinopis alba, brossica nigra
 HATMİ
Althaea officinalis
 HAVUÇ
Daudus carota
 HAVLUCAN
Alpinia officinaum
 HAZANBEL
Miryaflir
 HAŞHAŞ
Fructus papaveris ımmaturi
 HAVACIVA KÖKÜ
Radix Alkannae
 HAYİT MEYVESİ YAPRAĞI
Agni-casti
 HIYARİ ŞENBER
Cassia fistula
 HIYAR
Cucumis sativus
 HİNDİBA
Folium cicharii endiviae
 HİNDİSTAN CEVİZİ BÜYÜK
Coconut, cocos nucifera
 HİNDİSTAN CEVİZİ KÜÇÜK
Myristica fragrans
 HİNT YAĞI
Oleum Ricini -Ricunus Communis
 HOROZ İBİĞİ
Flos amaranthus tricolos
 HURMA AĞACI
Fructus dactylus
 HÜNNAP
Fructus zuzubae
 IHLAMUR
Fructus doctyli,flos tiliae
 ISIRGAN OTU
Folium urtiace
 ISPANAK YAPRAĞI TOHUMU
Folium zpinaciae oleraceae
 İĞDE ÇİCEĞİ VE AĞACI
Folium elaeagni
 İNCİR AĞACI
Fructus caricae
 KABAK
Semen cucurbita
 KADIN TUZLUĞU
Berberis vulgararis
 KADİFE ÇİÇEĞİ
Amaracus tricolor
 KAFURU AĞACI
Onnamumus caphree
 KAHRE
Semen caffeae
 KAKAO
Theobroma cocao
 KAKULE MEYVASI
Fructus cordamon
 KAMIŞ VE KÖKÜ
Radix phrağmites communis
 KANTARON OTU
Herba Centaurii minoris
 KARABAŞ OTU
Lavandula stoechos
 KARABİBER
Fructus piperis niğri
 KEBABİYE
Fructus cubabae
 KARAÇALI
Fructus poliuri
 KARPUZ
Cıtruslus vulgaris vatermelon
 KARANFİL AĞACI
Coryophyllus flos coryophlli
 KARAAĞAÇ
Ulmus
 KARAKAFES OTU
Sympytum officinale
 KARASAKIZ
Pix atra
 KARDELEN ÇİÇEĞİ
Herba gulanthi nivalis
 KARDEŞ KANI
Sognius droconis
 KARGA BÜKEN
Semen stryehni
 KASNİ AĞACI
Ferula ass-toefida
 KAŞIK OTU
Herniaria gbobra
 KATIR TIRNAĞI
Genista luncea,sportium genet
 KATRAN KÖPÜĞÜ
Pix
 KARNIYARIK TOHUMU
Trifolium alexsındırnam
 KAVAK AĞACI VE TOMURCUĞU
Popilus nigra
 KAVUN
Cucumis melo muskmelon
 KAYIN AĞACI
Fagus beech
 KAYISI
Prinus armeniada Apricot
 KAYIŞ KIRAN OTU
Radix ononidis
 KAZ AYAĞI
Corpobrotus ocinaci formis
 KEBABİYE
Fructus cubabae
 KEBERE
Gemmae capparidis
 KEÇİ BOYNUZU
Fructus ceratoniae
 KEÇİ SAKALI
Aruncus sylvester
 KEDİ OTU
Radix velerianae
 KEFİR
Kephir
 KEKİK
Herba thymi
 KİLERMENİ
Ermanus
 KEME
 KENEVİR
Herba cannabis indicae
 KENGER OTU VE SAKIZI
Gummi gundeliae
 KEPEK
Triticum aestivum
 KEREVİZ TOHUMU
Fructus opii graveolentis
 KESTANE AĞACI YAPRAĞI
Folium costaneae sativae
 KETEN TOHUMU
Semen lini, lein semen
 KINA YAPRAĞI
Folium lowsoniae
 KINAKINA KABUĞU
 Cortex chinae
 KIRK DAMAR OTU
Cryptogamae
 KIRLANGIÇ OTU
Herba chelidonii
 KIRMIZI BİBER
Fructus copsisi
 KISA MAHMUT OTU
Herba chemaedrys
 KIZILCIK AĞACI MEYVESİ
Cornus mas
 KİL-İ ERMENİ
Ermanus
 KİMYON
Fructus cumini
 KİRAZ AĞACI MEYVESİ
Prunus Avium
 KİŞNİŞ
Fructus coriondri
 KİTRE
Tragacantha gummi
 KOCAYEMİŞ
Folium Arbutu
 KUZU KULAĞI
Rumex Acetasadock
 KURT PENÇESİ
Radix polygoni bistortae
 KURTLUCA
Aristolochia baracata
 KÖKNAR AĞACI
Resinaabies Clicica
 KÖPEK ÜZÜMÜ
Herba solaninigri
 KUDRET HELVASI
Manna sicilrana
 KUDRET NARI
Fructus momardicae charantiae
 KUŞBURNU
Rosacanina
 KUŞKONMAZ OTU
Radix asparagı
 KUŞ OTU
Herba stellariane mediae
 LABADA
Rumex acentasa
 LADEN
Herba cisti
 LAHANA
Brossica olerecca cobbega
 LALE ÇİÇEĞİ
Tulipa Gesneriana
 LAVANTA ÇİÇEĞİ
Flos Levandulae
 LEYLAK AĞACI ÇİÇEĞİ
Syringe vulgaris
 LİMON
Citrus limonium
 MADIMAK
Polygonum cognatum
 MAHLEP
Prunus mahalep
 MAHMUDE
Radix scammaniae
 MANDALİNA
Citrus nobilis
 MANTAR
Mushroom cham piğnan fütr fugnus
 MALTA ERİĞİ
Folrum eriobotryae

 MARUL
Herba lactucae sativae
 MAYDANOZ
Petroselinum sativum
 MAYASIL OTU
Azuga genevensis
 MAZI
Thuja Arborvitae
 MELİSA YAPRAĞI
Melissa ,officinolus melesa
 MELEK OTU
Radix angelicae sylvestri
 MENEKŞE ÇİÇEĞİ
Herba violae tricoloris
 MERCİMEK
Lens esculenta
 MERCAN KÖŞK
Herba mozoranae
 MERSİN YAPRAĞI
Folium myrti
 MEŞE PALAMUTU
Semen querci
 MEYAN KÖKÜ
Radix lıquiritae
 MİNE ÇİÇEĞİ
Verbana officinalis
 MISIR
Zeamays,corn,mais
 MİSK OTU
Moschiferus
 MİSK
Misk
 MİSVAK
Stipites salvadorae
 MUŞMULA
Fructus mespili
 MÜBAREK DİKENİ
Herbacardui Benediotu
 MÜHRÜ SÜLEYMAN
Rhizoma Sigilli solomonis
 MÜRVER ÇİÇEĞİ
Flos sanbuci niğrae
 MUZ
Banana, bananier
 NANE
Folium Menthae pipiritae
 NAR AĞACI
Cortex granati
 NERGİS ÇİÇEĞİ
Flores narcissi tarctae
 NEVRUZ OTU
Linaria vulgaris
 NİLÜFER
Nymphaea alba
 NİŞASTA
Amylum
 NOHUT
cicer arittinum
 ÖKSE OTU
Loranthus Eurapaeus viscum album
 ÖLMEZ ÇİÇEK
Flos helichrypti
 ÖKSÜRÜK OTU
Folium farfarae
 OKALİPTUS
Folium Evcalypti,globuli
 ÖDAĞACI
Agallochum officinale
 OĞUL OTU
Folium Melissae
 PANCAR
Beta vulgaris,beet bettevare
 PAMUK
Pılii Gasypii
 PALAMUT AĞACI
Kuercus ilex
 PATATES
Salanum tuberosum
 PATLICAN
Solanum mlogena
 PAPATYA ÇİÇEĞİ
Flos chamomilae vulgaris
 PAZI
Betavulgaris cilla
 PELİN OTU
Herba Absinthii
 PELENSEK AĞACI YAĞI
Commiphora opabalsamum
 PEYGAMBER ÇİÇEĞİ
Centaurea cyanus
 PEKMEZ
Dibs
 PEYNİR
Cheese
 PITRAK YAPRAĞI
Folium xanthii sponisi
 PIRASA
Aliium porrum poireacı
 PİRİNÇ
Oryza sativa Rice
 PORTAKAL
Cytrus auranthium dulce orange
 POLEN
Bee pollen
 RAVENT
Rihizoma Rhei sinesis
 RAZİYANE
Fructus foeniculi
 ROKA
Herba erucae
 SABUN OTU
Radix Soponoriae rubrae
 SAFRAN
Crocus stigmataciruci
 SALKIM SÖĞÜT
Salix Aegyptiace
 SAKIZ
Gummi mastix
 SAHLEP
Tuber salep
 SANDOLOS SAKIZI
Sandoraca Gummi Sandorac
 SANDAL AĞACI
Arbutus andrachne
 SANTRAL ODUNU
Lignum santali
 SAPARNA KÖKÜ
Radix sarsaporillae
 SARMAŞIK
Convulus arvensis
 SARIMSAK
Bulbus allii sativi
 SARIMSAK OTU
Allaria petiolata
 SARI SABIR
Aloe ferox
 SARI HELİLE
Terminalia citrina
 SATER
Herba saturezea hortensis
 SEDEF OTU
Herba rutae graveolantis
 SERVİ KOZALAĞI
Fructus cupres saceae
 SEMİZ OTU
Portulaca ololeracea sativa
 SIĞIR DİLİ
Herba Anchuase
 SIRACA OTU
Parietaria cretica
 SIĞIR KUYRUĞU
Flos verbasci
 SIĞLA YAĞI
Styrax liguidus
 SİNAMEKİ
Folium sennae
 SİRKE
Acetum
 SİNİRLİ OT
Folium planta ginis
 SOĞAN
Basaliye allium cepaonionoiqnon
 SOYA UNU
Soja hispida
 SÖĞÜT KABUĞU
Salix alba,alix caprea
 SUMAK
Folium Rhois,coriariae
 SUSAM
Oleum sesami
 SU TERESİ
Herba nasturtii
 SÜNBÜL ÇİÇEĞİ
Bulbus hyacinthi
 SÜSEN KÖKÜ
Rhizoma iridis
 SÜTLEYEN OTU
Herba cubhorbibrae
 SÜPÜRGE OTU
Erica Arbaceacalluma vulparis
 SÜT OTU
Herba Polygalae Vulgaris
 SÜT
Milk
 ŞAHDERE OTU
Herba fumariae
 ŞAKAYIK
Radix paenonıae
 ŞALGAM
Semen rapae
 ŞEBBOY ÇİÇEĞİ
Flos chirenthi cheiri
 ŞEFTALİ AĞACI
Persica vulgaris miller
 ŞERBETÇİ OTU
Flos humati lupuli strobuli lupili
 ŞEYTAN TERSİ
Gummi Asa foedita
 ŞEVKET-İ BOSTAN
Cnicus benedictus
 ŞİMŞİR AĞACI
Folium buxi
 TAFLAN
Folium laurocerasi
 TARÇIN AĞACI
Cortex cinnamoni
 TATULA
Folium stramonii
 TARHUN
Artemisia dracum culus tarragon
 TAVŞAN KULAĞI
Cynoglossumn officinale
 TEKE SAKALI
Trapagon Angusti folium
 TEREOTU VE TOHUMU
Lepidum satium
 TİLKİ KUYRUĞU
Amaranthus ratroflevus
 TURP TOHUMU,TURP OTU
Semen Rophani radis,radish
 TÜTÜN YAPRAĞI
Folium Dicotianae
 TURUNÇ
Citrus aurantium
 TUZ
Batrium cholorotum sodyum klorür
 ÜVEZ
Fructus sorbi olamesticae
 ÜZERLİK
Semen pezani
 ÜZÜM
Fructus vitis minutae
 VANİLYA
Fructus vanillae
 VİŞNE
Prunus cerasus,sour cherry
 YAKI OTU
Epilobium angustifolium
 YABAN ARMUDU
Pyrus comminis Amygdafi formis
 YALANCI BİBER
Fructus schini mollis
 YARPUZ
Mentha pulegium
 YAVŞAN OTU
Veronica officinalis
 YAPIŞKAN OTU
Herba parietariac
 YASEMİN ÇİCEĞİ
Flas jasmini
 YENİ BAHAR
Fructus pimentae
 YER ELMASI
Radix Helianthi tuberosi
 YILAN YASTIĞI
Rhizoma Aronis
 YULAF
Fructus avaenae
 YÜKSÜK OTU
Folium digitalis purpureac
 YONCA
Medicago sativa
 YOSUN
Muscus Arboreus
 ZAKKUM
Polium nerii
 ZAMBAK SOĞANI
Lilium candidum
 ZIRNIK
Sulfered Arsenie
 ZENCEFİL KÖKÜ
Rhizoma zigniberis
 ZERDEÇAL
Rhizoma curcumae longae
 ZEYTİN
Rolium olivarum