Google

25 Kasım 2007 Pazar

ALERJİ NEDİR

Allerji günlük konuşmalarda en sık kullanılan tıbbi terimlerden biridir. Pek çok tıbbi problemde allerjiyi sorumlu tutulmaktadır. İyi tanımlanmış allerjik hastalıkların yanında, baş ağrısı, mide ağrısı, hiperaktivite gibi çok değişik belirtiler de bazen allerjiye bağlanmaktadır. Allerjilerin gerçekten yaygın olmasına rağmen, allerji denen çoğu şey aslında allerji değildir.

Allerji kelimesi Yunanca'da diğer anlamına gelen allos'dan köken alır. Bu terim bağışıklık sistemi içindeki herhangi bir "değişmiş reaksiyon"u tanımlamak üzere kullanmıştır. Günümüzde allerji, çoğu kişinin sorunsuzca kabul edebileceği bir maddeye karşı olan anormal duyarlılık olarak tanımlanmaktadır.

Kişinin allerjik olup olmaması genetik ve çevresel faktörlere bağlıdır. Güçlü bir ailesel allerji öyküsü olan bir kişinin allerjik olma olasılığı, böyle bir öyküsü olmayana göre daha fazladır.

Kalıtıma ek olarak çevrenin de allerji gelişiminde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Tek yumurta ikizleriyle ilgili çalışmalar bu "genetik olmayan" faktörlerin güçlü rolünü çok iyi ortaya koymaktadır. Genetik yapılarının aynı olmasına rağmen tek yumurta ikizlerinin sadece % 25-50'sinde aynı allerjiler veya aynı allerjik hastalıklar gözlenmektedir.

Belli bir zaman süresince belli bir allerjenle yüksek düzeyde karşılaşan bir kişinin o allerjene karşı duyarlılık kazanma şansı, daha az karşılaşan kişiye göre daha fazladır. Örneğin, erken yaşlarda yüksek miktarda ev tozu akarıyla karşılaşmanın, daha sonra ev tozu akarına allerjik olma riskini dramatik olarak arttırdığı kesin olarak gösterilmiştir. Ayrıca, özellikle sigara dumanı başta olmak üzere bazı irritanlara maruziyet allerjenlere duyarlılaşmada önemli rol oynamaktadır.

0 Comments: