Parfüm aslında insanlığın tarihi kadar eski. Latince “per fumum” yani dumanın içinden anlamına geliyor ve antik çağlardan beri insanları etkiliyor. Kokuların çeşitli güçleri olduğuna inanan sihirbazlar ve büyücüler tarih boyunca hep gelip geçmiştir. Koku düşkünü olan Kleopatra tören alanına girmeden önce herkesin koklaması için bolca parfüm sürermiş.
Modern anlamda ilk parfüm 14. Yüzyılda Macar Kraliçesi Elizabeth zamanında üretilmiş. Araplar’ın egzotik kokularını da parfümün gelişmesine katkısı olmuş. Parfüm, gerçek kimliğini ise 17. yüzyılda Fransa’da Grasse’da bulmuş. 15. Louis’nin sarayıo devirlerde “la cour parfumee” yani koku sarayı olarak bilinirmiş. O yıllarda, sarayda banyo yapılmadığı ve sadece parfüm sürüldüğü de tarihi dedikodular arasında yer alır. Yine o dönemde 15. Louis’in metresi Madame Pompadour’un koku hastası olduğu, saray bahçesinden toplanan kokulu çiçeklerin bile üzerine parfüm sıktırdığı söylenir.
Güzel kokular, 18. yüz İngiltere’sinde moda olur. Ancak 1774’de Britanya Parlementosu, kocalarını güzel kokularla etkileyen kadınların bunu “büyü” amacıyla yaptığı hükmüne varır. Tabi ki bu da parfümün gelişimini etkiler. 1804’de İmparator Napoleon Bonoparte ve İmparatoriçe Josephine parfüm kullanımının öncüleri arasında yer alır. Almanya seferinden dönen askerlerin getirdiği lavanta, biberiye, bergamut ve portakal çiçeği karışımını “eau de cologne” olarak sürekli kullanırlar. 1800’lü yılların sonlarına doğru, vanilya, menekşe, gül, nergis gibi çiçek kokularının sentetik taklitleri yapılır. 19. Yüzyılda ise lavanta popüler kokular arasında yer alır. Bu dönemde kadınlar ve erkekler aynı kokuları da sürmeye başlarlar.
20. üzyılda ise parfümde Doğu’nun etkisi ağır basar. Parfüm kokuları kadar şişeleri de önem kazanır. Her bir şişenin, kokuyla girift olan kendine özgü bir anlamı ortaya çıkar. Hafif çiçek kokuları ve baharatlı kokular en yoğun tercih edilenler arasına girer. Şimdilerde ise parfümler öylesine özgür ki! Fresh, hafif, serin, kışkırtıcı, kadınsı...
9 Kasım 2007 Cuma
PARFÜMÜN TARİHİ
Gönderen HÜMEYRA zaman: 13:29
Subscribe to:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 Comments:
Post a Comment